s3.gy .digital urbanpharmacy gr uploads asset data 5948 woman s body holding yellow flower 141172 2129

Καλοκαίρι και κολπίτιδες: Πώς να τα καταφέρεις

Το καλοκαίρι είναι μία όμορφη εποχή του έτους! Η πλειοψηφία όμως των γυναικών “απειλείται” από μικροσκοπικούς εχθρούς που είναι οι μικροοργανισμοί που προκαλούν κολπίτιδες. Η κολπίτιδα είναι ο πιο συχνός λόγος επίσκεψης στον γυναικολόγο. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων λόγω της ανατομίας της περιοχής αλλά και λόγω των συχνών αλλαγών στο pΗ του κόλπου, της έντονης εφίδρωσης, των στενών ρούχων, της ελεύθερης σεξουαλικής επαφής, της χρήσης αντιβιοτικών, της εγκυμοσύνης, του διαβήτη.

Τι είναι η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα είναι μία μικροβιακή λοίμωξη και φλεγμονή του κόλπου η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα φαγούρας, δυσάρεστης οσμής, περίεργων εκκρίσεων και μερικές φορές πόνο.

Που οφείλεται;

Οφείλεται σε μόλυνση ή διαταραχή της ισορροπίας των μικροβίων που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο, όπως μύκητες, βακτήρια, τριχομονάδες ή χλαμύδια.

Ο κόλπος υπό κανονικές συνθήκες αποικίζεται από ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως γαλακτοβάκιλλοι και αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα. Το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι όξινο. Αν για κάποιον λόγω διαταραχθούν αυτά, τότε ο κόλπος γίνεται ευνοϊκός για την ανάπτυξη μικροβίων έναντι άλλων.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση κολπίτιδας είναι:

 • Κακή υγιεινή της περιοχής
 • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό
 • Πρωκτικό και κολπικό σεξ ταυτόχρονα
 • Υπερβολική χρήση καθαριστικών και αποσμητικών της ευαίσθητης περιοχής
 • Στενά ρούχα και συνθετικά εσώρουχα
 • Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση
 • Χρήση αντιβιοτικών
 • Μεγάλη παραμονή σε νερά
 • Βρεγμένο μαγιό ή πετσέτα
 • Πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Έλλειψη ύπνου και υγιεινού τρόπου ζωής
 • Χρήση αντισυλληπτικών και κορτιζόνης
 • Διαβήτης

Είδη κολπίτιδας

Μυκητιασική κολπίτιδα: Κύρια υπεύθυνη είναι η Candida albicans η οποία ευδοκιμεί φυσιολογικά στο έντερό μας αλλά υπό συνθήκες μπορεί να μεταναστεύσει και να υπερναπτυχθεί στον κόλπο. Το κύριο σύμπτωμα της είναι ο έντονος κνησμός, και το λευκό και “κομμένο” έκκριμα, χωρίς οσμή.

Βακτηριακή κολπίτιδα: Οφείλεται κυρίως στην Gardnerella vaginalis η οποία μεταδίδεται και σεξουαλικώς. Πολλές φορές δεν έχει συμπτώματα. Ωστόσο το έκκριμα όταν υπάρχει είναι κιτρινο- γκρι με έντονη οσμή ψαριού.

Τριχομοναδική κολπίτιδα: Οφείλεται στην τριχομονάδα, ένα αναερόβιο πρωτόζωο το οποίο κατά την αναπαραγωγική ηλικία κυρίως κα μπορεί να υπάρχει φυσιολογικά τον κόλπο χωρίς συμπτώματα. Εάν εκδηλώσει συμπτώματα τότε παρατηρούνται εκκρίσεις κιτρινοπράσινες, με έντονη μυρωδιά και τα εξωτερικά χείλη του κόλπου είναι κόκκινα. Πολλές φορές συνυπάρχει φαγούρα.

Κολπίτιδα από Χλαμύδια: Οφείλεται στα Chlamydia Trachomatis, είδη μικροοργανισμών. Πρόκειται για αμιγώς σεξουαλικώς μεταδιδόμενη κολπίτιδα. Συνήθως προκαλούν ελαφριά ροή αίματος, ειδικά μετά τη σεξουαλική πράξη και μπορεί πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση. Πολλές φορές δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να προσβάλλουν ολόκληρο το γεννητικό σύστημα της γυναίκας.

Πρόληψη ο καλύτερος φίλος!

Ειδικά το καλοκαίρι λοιπόν, με την μυκητιασική κολπίτιδα να είναι πιο συχνή, θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

 1. Προτίμησε εσώρουχα βαμβακερά και αέρινα παντελόνια ή φούστες
 2. Μην μένεις με βρεγμένο μαγιό και μην κάθεσαι σε υγρή πετσέτα.
 3. Απέφυγε την άμεση επαφή με την άμμο και μην κάθεσαι σε ξαπλώστρες χωρίς πετσέτα.
 4. Απέφυγε την χρήση κοινόχρηστων τουαλετών καθώς και την ούρηση μέσα στην θάλασσα.
 5. Μετά την γυμναστική σου στέγνωσε καλά την ευαίσθητη περιοχή
 6. Χρησιμοποίησε πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή
 7. Δυνάμωσε το ανοσοποιητικό σου, ξεκουράσου αρκετά
 8. Χρησιμοποίησε προληπτικά προϊόντα που θα διαφυλάξουν την υγεία του κόλπου σου

Στο Urban Pharmacy θα βρεις ότι χρειάζεσαι για την υγεία του κόλπου σου! Βρες εδώ προϊόντα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής και εδώ προϊόντα για πρόληψη και θεραπεία!

Add to cart
Μετάβαση στο περιεχόμενο