s3.gy .digital urbanpharmacy gr uploads asset data 3684 φωτο 2

Τι είναι ο δείκτης SPF και πώς επιλέγουμε το αντηλιακό μας?

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η διάθεση ανεβαίνει!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο, ακόμα και σε περιόδους συννεφιάς, ειδικά στο πρόσωπο, τον λαιμό και τα χέρια.

Ο ήλιος εκπέμπει δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας τα οποία φτάνουν σε εμάς. Την UVA και την UVB.

Οι ακτίνες UVB απορροφώνται από την επιδερμίδα, το ανώτερο στρώμα του δέρματος και προκαλούν το γνωστό σε όλους μας “μαύρισμα” αλλά και ηλιακά εγκαύματα, ενώ οι ακτίνες UVA διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, φθάνοντας στο χόριο της επιδερμίδας και προκαλούν φωτογήρανση. Πρόσφατες μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι εκτός από ηλιακό έγκαυμα, οι ακτίνες UVB μπορούν να συμβάλουν και στην φωτογήρανση. Και οι δύο ακτινοβολίες όμως, μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Τι είναι ο δείκτης SPF?

O δείκτης SPF (Sun Protection Factor) είναι ο παγκόσμιος δείκτης μέτρησης προστασίας του δέρματος από την ακτινοβολία UVB.

Είναι η αναλογία του χρόνου που χρειάζεται η ακτινοβολία UVB για να προκαλέσει ερύθημα (κοκκίνισμα ή έγκαυμα δηλαδή) σε δέρμα χωρίς αντηλιακό και του χρόνου που χρειάζεται για να προκαλέσει ερύθημα σε δέρμα προστατευμένο με αντηλιακό.

Για παράδειγμα, αν το δέρμα σας αρχίζει συνήθως να κοκκινίζει μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, τότε η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 θα αποτρέψει το κοκκίνισμα 15 φορές περισσότερο σε σχέση με τη φυσική άμυνα του δέρματος. Συνεπώς 5 ώρες (300 λεπτά).

Επειδή όμως ο χρόνος αυτός είναι θεωρητικός και ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει ζημιά και χωρίς κοκκίνισμα, οι δερματολόγοι συνιστούν την ανανέωση του αντηλιακού κάθε 2 ώρες τουλάχιστον, αλλά και μετά την εφίδρωση, το σκούπισμα και την επαφή με το νερό.

Για να προστατευτούμε όμως και από την ακτινοβολία UVA θα πρέπει να επιλέξουμε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος που προστατεύει και από τις δύο ακτινοβολίες.

Εκτός λοιπόν από τον αναγραφόμενο δείκτη spf πρέπει να προσέχουμε το αντηλιακό που επιλέγουμε έχει την ένδειξη UVA μέσα σε κύκλο.

Τι δείκτη προστασίας να επιλέξουμε λοιπόν;

Τα ευρέος φάσματος αντηλιακά με δείκτη SPF 15 ή υψηλότερο, θεωρείται ότι είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρης γήρανσης του δέρματος που προκαλούνται από τον ήλιο, αν εφαρμόζονται, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Η χρήση δείκτη 30 κρατά μακριά το 97% των ακτίνων UVB που προκαλούν ερυθρότητα ενώ ο δείκτης 50+ κρατά μακριά το 98%, ενώ υπάρχουν αντηλιακά με μεγαλύτερο δείκτη και πιο εξειδικευμένα φίλτρα προστασίας για πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις δέρματος.

Στο urbanpharmacy.gr προτείνουμε τα πλέον εξειδικευμένα ιατροτεχνολογικά αντηλιακά ευρέως φάσματος, για προστασία όλο τον χρόνο που θα βρείτε εδώ!

Add to cart
Μετάβαση στο περιεχόμενο