s3.gy .digital urbanpharmacy gr uploads asset data 5481 62589526 2271903936393085 8565887899038384128 n

#Μένουμε σπίτι & Παιδιά:Πώς να διαχειριστούμε την νέα πραγματικότητα

#Μένουμεσπίτι & Παιδιά:Πώς να διαχειριστούμε την νέα πραγματικότητα

Μια νέα πραγματικότητα καλούμαστε να κάνουμε καθημερινότητα τις τελευταίες μέρες χωρίς να γνωρίζουμε για πόσο καιρό.Οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν αλλάξει ραγδαία πράγμα δύσκολο τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα μικρά παιδιά. Η εξάπλωση του κορονοϊού εκτός από κρούσματα έχει διασπείρει ανησυχία, άγχος, φόβο σε όλες τις ηλικίες αλλά και πολλά ερωτήματα. Ας δώσουμε, λοιπόν, απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που βασανίζουν το μυαλό πολλών γονέων.

Α- Κινδυνεύουν τα παιδιά από τον νέο κορονοϊό?

Οι έρευνες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι πιθανό, εξίσου με τους ενήλικες, να μολυνθούν από το νέο κορονοϊό, αλλά έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά  εκδήλωσης σοβαρών συμπτωμάτων. Το γεγονός αυτό είναι ενθαρρυντικό και αισιόδοξο για τους γονείς αλλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται.

  • Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε σωστά τα παιδιά για τους κανόνες υγιεινής, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και την προσωπική υγιεινή, φροντίζοντας όμως αυτή η συνήθεια να μην έχει τάση υποχονδρίασης.
  • Σε περιόδους πανδημίας, καθίσταται απαραίτητο, οι γονείς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των παιδιών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Συνιστάται καθημερινά η κατανάλωση πέντε μερίδων λαχανικών και φρούτων έτσι ώστε να λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες βιταμίνες και τα απαραίτητα μέταλλα για έναν θωρακισμένο οργανισμό. Θα πρέπει να επιλέγονται καλές πηγές πρωτεΐνης (αυγά, ψάρια και άπαχο κρέας) όσπρια, ξηροί καρποί και σιτηρά ολικής άλεσης.
  • Μπορεί η πλήρης και υγιεινή διατροφή να έχει το βασικότερο ρόλο, όμως αρκετές φορές τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, χρειάζονται και μία επιπλέον βοήθεια για την ενίσχυση του οργανισμού τους. Υπάρχουν πολλά ασφαλή συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για παιδιά τα οποία θα πρέπει να δίνονται πάντα με την καθοδήγηση του παιδιάτρου σας και σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού σας.
  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, είναι σημαντικό τα παιδιά να συνεχίσουν να  εμβολιάζονται κανονικά . Όλα τα παιδιά και ειδικότερα τα παιδιά κάτω των 2 ετών πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια γιατί η σύντομη διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων και να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με τον έγκαιρο εμβολιασμό.

Β- Οφείλω να ενημερώσω το παιδί μου για την πανδημία που διάγουμε?

Η παιδικότητα από μόνη της είναι αρκετή προστασία απέναντι σε όλο αυτό που ζούμε. Όσο και εάν ακούγεται περίεργο τα παιδιά μας είναι από τη φύση τους ψυχολογικά προστατευμένα. Έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο στρες, περισσότερη αισιοδοξία και μια διαφορετική ματιά σε όλα. Οι συμπεριφορές των παιδιών μπορεί να αλλάξουν όταν η δική μας συμπεριφορά είναι τέτοια που τους δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας.  Για τον λόγο αυτό αποφεύγουμε τα μυστικά ή τα ψέματα.

  • Μιλάμε στα παιδιά για αυτό που συμβαίνει, ανάλογα με την ηλικία τους, γιατί είναι σημαντικό να ικανοποιήσουμε την ανάγκη τους να καταλάβουν.
  • Τους εξηγούμε πώς ο περιορισμός της ελευθερία μας λειτουργεί θετικά για την υγεία όλων.
  • Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν εκείνα τι έχουν καταλάβει και τι νιώθουν για αυτή την κατάσταση. Πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε εκεί για να ακούσουμε κάθε απορία τους, ώστε να μην πλάσουν λάθος εικόνα με την φαντασία τους.
  • Μειώνουμε την έκθεση σε στρεσογόνα μηνύματα και γινόμαστε εμείς το φίλτρο της σωστής πληροφόρησης για τα παιδιά μας.
  • Εξηγούμε στα παιδιά πως η πανδημία είναι μια κατάσταση με αρχή, μέση και τέλος ώστε να μην χαραχτεί στο υποσυνείδητο τους.
  • Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν ότι αν και έχει διαταραχθεί η κανονικότητα, οι γονείς έχουν ακόμη τον συναισθηματικό έλεγχο της κατάστασης. Όσο περισσότερο μας νιώθουν ψύχραιμους και αισιόδοξους, τόσο πιο ήρεμα θα περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος και τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστούν στην νέα τους καθημερινότητα.
  • Για τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες που παρακολουθούν ειδικά προγράμματα, συστήνεται είτε η επικοινωνία με τους θεραπευτές τους μέσω τηλεδιασκέψεων, είτε με την σωστή ενημέρωση του γονιού και το απαραίτητο υλικό απασχόλησης.

Γ- Μένουμε Σπίτι ευχάριστα και εποικοδομητικά

Ο περιορισμός στο σπίτι είναι για ένα παιδί επίπονος και συχνά ταλαιπωρεί τους γονείς. Ειδικότερα τώρα που #μένουμεσπίτι, ένα από τα προβλήματα των γονέων είναι πώς θα γεμίσουν τις ώρες των παιδιών ευχάριστα και δημιουργικά. Ένα ερώτημα με εύκολη απάντηση αν ακολουθήσουμε κάποιες μικρές συμβουλές.

  • Τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα και για τον λόγο αυτό διαμορφώνουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα με πολλές δραστηριότητες ανάμεσα στις οποίες δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το διάβασμα.
  • Υπάρχει άπλετος ελεύθερος χρόνος και είναι ευκαιρία να καλλιεργηθούν όλες οι αγαπημένες μας δραστηριότητες όπως μουσική, ζωγραφική, χορός, επιτραπέζια παιχνίδια.
  • Η γυμναστική είναι απαραίτητη ακόμη και για τα παιδιά. Είναι σημαντικό να εντάξετε στο καθημερινό τους πρόγραμμα την σωματική άσκηση με έξυπνους τρόπους.
  • Ανακαλύψτε δημιουργικά ομαδικά παιχνίδια για το σπίτι. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές μέσα από τις οποίες μπορούμε να καλλιεργήσουμε το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, να διευρύνουμε τους πνευματικούς τους ορίζοντες αλλά και να διασκεδάσουμε.
  • Ενθαρρύνετε την καθημερινή επικοινωνία με φίλους, ώστε να έχουν τα παιδιά τον δικό τους χρόνο με ανθρώπους της ηλικίας τους.
  • Επιλέξτε ταινίες που θα τους απασχολήσουν ευχάριστα αλλά και ταυτόχρονα θα τους διδάξουν, βάζοντας όμως μέτρο στη χρήση της οθόνης.

Μένουμε σπίτι, λοιπόν, ψύχραιμοι και αισιόδοξοι γιατί τα συναισθήματα των παιδιών επηρεάζονται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά και επιδιώκουμε να  έρθουμε ακόμη πιο κοντά τους. Ίσως είναι μια ευκαιρία να αναπληρώσουμε τον χρόνο με τα παιδιά μας, που οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μας έχουν στερήσει στο παρελθόν. Μένουμε σπίτι, επενδύουμε στον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας και δεν διστάζουμε να ρωτήσουμε έναν ειδικό αν επιδεικνύουν ιδιαίτερη εσωστρέφεια και γενικά η συμπεριφορά τους μας προβληματίζει.

 

Add to cart
Μετάβαση στο περιεχόμενο